1. Samfälligheten: Gemensamhetsanläggningen
Lavettens samfällighetsförening förvaltar en gemensamhetsanläggning med beteckningen Berga Ga:17. Den tillkom 1993 i ett anläggningsbeslut som togs av Lantmäteriet. Du kan själv läsa på Lantmäteriets hemsida genom att logga in på ”Min fastighet” med Bankid. Där kan se allt som rör din egen fastighet inklusive information om Berga Ga:17. När du klickar på Berga GA:17 får du upp alla dokument med lantmäteriförrättningar.
Det första dokumentet är anläggningsbeslutet. Här framgår det att gemensamhetsanläggningen omfattar:
Anläggningsbeslutet innebär att föreningen får rådighet över den mark som anläggningen ligger på.
Anläggningsbeslutet reglerar också hur stor andel varje fastighet ska ha, vilket är grunden för debiteringslängden som bestämmer hur kostnaderna/avgifterna ska fördelas.
2. Förvaltning genom en samfällighetsförening
Lavettens samfällighetsförening bildades redan 1989 men ombildades i samband med anläggningsbeslutet. En samfällighetsförening är en juridisk person som kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter och vars medlemmar utgörs av delägarna i samfällighet.
Vad föreningen får och ska göra är reglerat i Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Denna lag anger särskilda krav på stadgar med visst bestämt innehåll. Lagen/stadgarna reglerar inte avgiftssättning (avgiftsnivå) och finansiering (skuldsättning) och därför har styrelsen beslutat om särskilda riktlinjer.
Lantmäteriet har rollen som tillsynsmyndighet, vilket bl.a. innebär att föreningen ska vara registrerad hos myndig-heten och att föreningen är skyldig att meddela förändringar i delägarkretsen, liksom i styrelsens sammansättning. Lantmäteriet ska också godkänna stadgarna, som måste vara utformade i överensstämmelse med lagen. I praktiken kan föreningen bara avvika på några få punkter.
3. Stadgarna
Föreningens uppgift
Föreningen ska förvalta gemensamhetsanläggningen i enlighet med anläggningsbeslutet. Det är viktigt att tydlig-göra att föreningen enligt stadgar/lag inte får bedriva annan verksamhet. Föreningen kan t.ex. inte ta på sig att skydda enskild egendom genom s.k. grannsamverkan.
Stämmans uppgifter
Stämman är föreningens högsta beslutande organ som sammanträder en gång per år. Styrelsen kan också på eget initiativ, eller på medlems begäran, kalla till extra stämma. På ordinarie årsstämma ska följande beslutas:
Alla närvarande medlemmar har rösträtt förutsatt att de fullgjort sina betalningsskyldigheter mot föreningen. Icke närvarande medlemmar (som fullgjort sina betalningsskyldigheter) kan också rösta genom att ställa ut en fullmakt till närvarande medlem, varje närvarande medlem kan dock bara agera ombud för en icke närvarande medlem.
Styrelsens uppgifter
Styrelsen är föreningens exekutiva organ. Stadgarna slår fast att styrelsen ska:
4. Styrelsens uppgifter i praktiken
Vad innebär det då i praktiken att förvalta samfälligheten och föreningens tillgångar? Det handlar om att tillse att anläggningen, dvs. vägar, dagvattenbrunnar/diken och belysning, fungerar på ett för delägarna tillfredställande sätt.
Det innebär att styrelsen måste säkerställa att vägarna har en rimlig standard vad gäller beläggning, belysning och dagvattenhantering- Till detta kommer att vägarna måste vara trafiksäkra, vilket innebär att föreningen ska tillse att det finns en fungerande snöröjning. Det innebär också att föreingen ska verka för att växtligheten på enskilda tomter hålls efter för att säkerställa tillräcklig sikt vid korsningar och utfarter. I grunden är detta fastighetsägarnas ansvar, men föreningen har i egenskap av väghållare också ett ansvar och styrelsen kan därför anmäla de enskilda fastighetsägare som inte följer föreskrifterna till kommunen.
Det löpande underhållet av anläggningen sköts av entreprenörer som föreningen tecknat avtal med. Styrelsen uppgift är att finna pålitliga leverantörer med låga priser. Styrelsen svarar också för planering och upphandling av större arbeten med vägbeläggning och belysning. Styrelsen arbetar med en flerårig investeringsplan och utifrån denna görs en långtidsbudget som ska säkerställa att föreningen kan upprätthålla det grundläggande ekonomiska målen om låga och stabila avgifter.
Styrelsen ska ge andelsägarna all relevant information om verksamheten vid och i anslutning till årsstämma, men styrelsen har också ambitionen att hålla andelsägarna löpande informerade om viktigare händelser via föreningens hemsida och på annat sätt.
5. Andelsägarna
Andelar
Varje fastighet har en (1) andel med undantag för hyres- och bostadsrättshus, som har en större andel, och sommarstugor och obebyggda tomter, som har en lägre andel. De exakta andelstalen anges i debiteringslängden som är tillgänglig i samband med årsstämma.
Rättigheter och påverkansmöjligheter
Andelsägarna kan i första hand utöva sina rättigheter vid årsstämman vilken beslutar om ansvarsfrihet för avgående styrelse och då nya styrelsemedlemmar och revisorer väljs. Andelsägare har också med stöd av stadgar och lag rätt att påkalla extra stämma, liksom rätt att klandra beslut som tagits av stämman genom att väcka talan mot föreningen hos mark- och miljödomstolen.
Andelsägarna har också rätt till information för att kunna utöva dessa rättigheter och även rätt att få svar på frågor som ställts till styrelsen.
Ansvar
Andelsägare är förpliktigad av betala de avgifter som föreningen uttaxerar. Vid försenad betalning kan styrelsen besluta om att överlämna ärendet till Kronofogden. Andelsägare som inte fullgjort sina betalningsskyldigheter har inte rösträtt på stämma.
Andelsägarna är också skyldiga att iaktta de lokala trafikföreskrifter som gäller i kommunen, dessa förskrifter omfattar hastighetsbegränsningar, parkering och skyldighet att begränsa växtlighet vid korsningar och utfarter. Det finns skäl att framhålla att det inte är tillåtet att parkera fordon eller på annat sätt utnyttja föreningens mark utan särskilt tillstånd.